tag:blogger.com,1999:blog-43813087926293289602024-03-13T21:21:20.613-07:00Cara - Cara Membuat Tau Fu FahUnknownnoreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-4381308792629328960.post-75670712467227360202008-02-05T02:20:00.000-08:002008-02-05T03:17:12.649-08:00Cara - Cara Membuat Tau Fu Fah--------<>--------<>--------<>--------<>--------<>--------<>-----<br /><div style="text-align: left;">Resepi & Cara - Cara Membuat Tau Fu Fah<br /></div>--------<>--------<>--------<>--------<>--------<>--------<>-----<br /><br />Saya lebih gemar tau fu fah berbanding jelly atau pudding. Tapi malangnya tau fu fah susah ditemukan di tempat saya. Maka saya pun mencuba resepi yang di bawah ini:<br /><br />Bahan - bahannya:<br />300g kacang soya<br />2.5 liter air<br />2 helai daun pandan<br />2 sudu tepung jagung<br />1 sudu teh serbuk GDL/sekko (beli di kedai kek)<br /><br />Bahan untuk air gula:<br />Secawan gula<br />2 cawan air<br />Sehelai daun pandan<br /><br />Untuk resepi tau fu fah yang lebih HEBAT, <a href="http://tinyurl.com/2hlut8">klik di sini</a>.<br /><br />Cara - Cara:<br /><ol><li>Rendam kacang soya 5 - 6 jam<br /><br /></li><li>Bagi yang takut kena sakit lutut dan 'gout', buang kulit dan kotiledon kacang tersebut dengan meramas - ramasnya. Kalau tak takut, teruskan ke bahagian #3.<br /><br /></li><li>Kisar kacang soya tersebut menggunakan pengisar makanan.<br /><br /></li><li>Tapis hasil kisaran menggunakan penapis (guna penapis teh tarik pun boleh)<br /><br /></li><li>Ambil satu bekas atau periuk, dan masukkan 2 cawan air soya yang dikisar tadi, lepas tu masukkan 2 sudu tepung jagung dan 1 sudu teh serbuk GDL. (INGAT: Sediakan 2 periuk yang berasingan, 1 untuk masak air soya, satu lagi tempat untuk mengeraskan tau fu fah)<br /><br /></li><li>Air soya yang banyak tadi dimasak bersama 2 helai pandan dalam periuk dengan api yang besar, dan digaul sentiasa. MESTI digaul sentiasa supaya air kacang soya tak berkerak.<br /><br /></li><li>Kacau sehingga ia membuih ke atas dan tutup api.<br /><br /></li><li>Kacau bekas yang berisi air soya, serbuk GDL dan tepung jagung tadi supaya sebati.<br /><br /></li><li>Lepas tu, tuangkan semua air soya panas ke dalam bekas berisi campuran tu. JANGAN DIKACAU!<br /><br /></li><li>Lepas tu, buang buih yang terdapat di atas air soya yang bakal menjadi tau fu fah itu. Tunggu selama sejam untuk tau fu fah mengeras.<br /><br /></li><li>Sambil menunggu tau fu fah mengeras, masak air gula.<br /><br /></li><li>Cara masak air gula ni mudah je, macam masak mi megi. Didihkan secawan gula pasir bersama 2 cawan air (masukkan sehelai daun pandan yang disimpul).<br /></li></ol>Untuk resepi tau fu fah yang lebih MANTAP, <a href="http://tinyurl.com/2hlut8">klik di sini</a>.<br /><br />Tips:<br /><ul><li>Kacang soya dan air tidak perlu disukat mengikut isipadu yang terlalu tepat, konsep yang anda harus faham ialah; kalau nak kisar kacang soya, air jangan terlalu banyak. Kalau<br />lebih, ia akan menyebabkan air soya anda cair dan membuatkan tau fu fah anda kurang mantap dan best.<br /><br /></li><li>'Practice does make perfect', iaitu berlatih selalu membuat tau fu fah sehingga anda mahir dengannya.<br /><br /></li><li>Saya membuat tau fu fah 4 kali seminggu untuk menghasilkan tau fu fah yang boleh dikritik keluarga dan rakan - rakan saya. Sekarang saya tidak lagi perlu menyukat isipadu kacang atau air. Saya hanya menggunakan konsep "jangan lebih air, nanti soya<br />tak pekat, tau fu fah pun tak menjadi".<br /><br /></li><li>Serbuk GDL juga perlu diberi perhatian kerana kalau terlebih, tau fu fah anda akan terasa masam.<br /><br /></li><li>Tepung jagung pula jangan terlalu banyak tapi, tetapi kalau lebih sedikit atau kurang sedikit, it's ok. Tidak begitu ketara sangat.<br /></li></ul>Kalau anda nak resepi yang lengkap yang juga disertakan rahsia dan tips yang lebih menarik, <a href="http://tinyurl.com/2hlut8">klik di sini</a>.<br /><br />P.S - Saya sangat syorkan anda mencuba <a href="http://tinyurl.com/2hlut8">resepi tau fu fah En. Muaz</a> kerana beliau sudah berkecimpung membuat tau fu fah untuk perniagaan sudah lebih daripada 5 tahun.<br /><br />Selamat berjaya,<br /><br />- Vic -Unknownnoreply@blogger.com1